Srí Lanka a maga szárazföldi tömegével nagy hírnevet szerzett

almody

Administrator
Staff member
Ez egy kis sziget. Srí Lanka kellemes fűszereinek és káprázatos természeti szépségének csábítása több mint két évezrede óta rabul ejti a látogatók nemzetközi keverékét. Földönkívüli tájait világszerte népszerűsítették, és később az ókori és a modern irodalomban egyaránt dicsérték indiai telepesek, arab kereskedők, európai imperialisták és olyan merész felfedezők, mint Marco Polo. Srí Lanka hírneve azonban megrendült 1983-ban, amikor egy közel 30 évig tartó polgárháborúba lendült, és megtorpant a turizmus. 2019 tíz éve a háború vége óta, és bár Srí Lanka még mindig igyekszik felzárkózni a háború utáni fejlődéshez, több mint készen áll az utazók számára.

A turisták gyakran emlegetik ezt a szigetet India fényeként, de bár van némi kulturális hasonlóság nagyobb szomszédjával, Srí Lankának megvan a maga karaktere, és bódító kalandot kínálhat, amely számtalan elismerést kiérdemelt. Itt vannak azok az okok, amelyek miatt Srí Lankának feltétlenül szerepelnie kell a bucket listán.

Séta az ókori királyok nyomdokain a Kultúrháromszögben

Srí Lanka észak-középső tartományának száraz síkságairól emelkednek ki, mint valami Indiana Jones-filmből, azok az ősi városok, amelyek Srí Lanka kulturális háromszögét alkotják. Itt, az elefántfolyosók és a napsütötte belső tér között 2000 éves emlékek találhatók, amelyek Srí Lanka legkorábbi civilizációinak nagyszerűségét és pompáját tükrözik. A lenyűgöző ókori építészet mellett ennek a területnek az egyik leglenyűgözőbb jellemzője a tartályok, amelyek ma kidolgozott ember alkotta vízi utak, tele krokodilokkal, amelyeket egykor édesvíz szállítására használtak az ókori királyságokba. Manapság a tartályok sokféle vízimadarak és más vadon élő állatok szomját oltják, így a Kulturális Háromszög a sziget egyik legsokszínűbb és legtermékenyebb területe.

Ennek a területnek a felfedezése bármit magában foglalhat, az ötödik századi templomegyütteseken át kerékpározástól kezdve a sziklába vájt palotát őrző óriás oroszlánkörmök tetejére való felkapaszkodástól a sziklabarlangokba festett freskók történeteinek megfejtéséig. Akár hőlégballonnal vagy hidroplánnal is átszállhat a Kulturális Háromszög fölé, hogy légi perspektívát kapjon az UNESCO palotáiról, amelyeket egykor az égbe építettek, mintha a mennyországba nyúlnának.

Menjen a teavonatra

Srí Lanka egyik leginkább Instagram-beírható utazása, a Kandy és Ella közötti vonatozás az elmúlt néhány évben a látogatók határozott kedvence volt. Pattanjon fel a vonatra Kandyben, és nézze meg, ahogy a pálmafák és a trópusi növényzet átadja helyét a teaültetvényekkel szegélyezett ködös hegyeknek. Srí Lanka mozdonyai nem sokat változtak a 19. századi bemutatásuk óta, így elég pontos képet kaphat arról, milyen lehetett a brit gyarmatosítás kezdeti éve az itt megszerzett teatermelőknek.

A hosszú utat időnként késevés vagy kígyószelídítő mulatság szakítja meg. A friss vadaiból és fűszeres gyümölcsökből álló snackeket az utazó vonatkereskedők árulják. A helyfoglalás elengedhetetlen, hacsak nem akar hat órát állni. Ha állva találja magát, a legjobb kompromisszum a hőség leküzdésére és az ülés nélküli kilátás megbecsülésére, ha a fél ajtót az ajtón kívül hagyja.

Menjen mélyre, hogy kék bálnákat és delfineket lásson

Srí Lanka kontinentális talapzata mindössze kilométerekre található a parttól a sziget három pontján: Mirissa délen, Kalpitiya nyugaton és Trincomalee északkeleten. Azok számára, akiknek nincs okeanológiai végzettsége, ez azt jelenti, hogy az a pont, ahol az óceán feneke a szupermély óceánba esik, szokatlanul közel van a szárazföldhöz, 1000 kilométerre vagy még tovább. Előnye, hogy az óceán mélyén élő lények a parthoz egészen közel is megtalálhatók. Srí Lanka egyre ismertebb kék bálnáiról, és a területen számos bálnafaj él, mint például a Bryde bálna, a sperma bálna és még az orka is. A csúcsszezonban körülbelül 90 százalék az esélye annak, hogy télen tavasszal Mirissában és nyáron Trincomalee-ben.

Ezenkívül delfineket és hullámzó tengeri teknősöket is észlelhet, de az elmúlt években ezek a tengeri emlősök a megnövekedett műanyagszennyezés áldozataivá váltak. Főleg a műanyag szívószálak a tengeri teknősök orrába, a műanyag zacskók pedig a bálnák gyomrába kerülnek, ezért mindig legyen felelős, környezettudatos utazó.

Élvezze Srí Lanka spiritualitását

Srí Lanka kapcsolatai a meditációval, az ősi holisztikus gyógyító gyakorlatokkal és a jógával Több ezer éves múltra tekint vissza a buddhista és hindu királyok ősi civilizációiig, akik 300 körül telepedtek le itt. Számtalan lehetőség kínálkozik a sziget spiritualitásának kiaknázására, akár egy csendes 10 napos Vipassana tanfolyamon vesz részt, meditációt tanul egy buddhista kolostorban, vagy látogasson el Srí Lanka déli partjainak egyik virágzó jógastúdiójába. Országod két fő vallása, a buddhizmus és a hinduizmus, egyedülállóan lenyűgöző spirituális gyakorlatokkal rendelkezik, és érdemes ellátogatni a hindu kovilokba és a buddhista templomokba is a sziget vallási kultúrájának szélesebb körű megértése érdekében.

Kiránduljon a tea ösvényeken

A Srí Lanka központi hegyvidékének teaültetvényein áthaladó kis földös ösvények labirintusa elméletileg lehetővé tenné, hogy a főút használata nélkül is megkerülje a környéket. A tervek szerint hivatalos túraútvonalat hoznak létre a szigeten a főbb teaországi tereptárgyak között, de amíg ez nem történik meg, addig a legkönnyebb és leginkább elérhető túrák a környék népszerű úti céljaira indulnak, mint például Ella, Hatton, Haputale és Nuwara Eliya. Bár sok utazó ezt az egyik leginspirálóbb látványosságnak találhatja Srí Lankán, fontos megérteni, hogy a teaültetvényeken dolgozó hagyományos teaszedők a sziget leginkább marginalizált és legalacsonyabb fizetésű közösségeit képviselik. Ismeretlen történeteik szomorú és sötét történet a rabszolgaságról és az elnyomásról, Srí Lanka gyarmati történelmének szövetébe szőve.

Szörföljön a hullámon

Srí Lanka meg van áldva azzal a fajta hullámmal, hogy még 30 éves háborúskodás sem tudta megakadályozni a szörfösök érkezését. A tamil tigrisek idejében a háborús övezet szélén fekvő Arugam-öböl szörfvárosa volt a sziget egyik legmerészebb szörfös közösségének otthona. Manapság a fenyegetés kevésbé fenyegető, ezért kevésbé valószínű, hogy kiváló szörfözési helyet szerezzen magának, de a nagy igények kielégítésére kiváló szörf infrastruktúrát fejlesztettek ki. Szörf táborok és szörfös kávézók sorakoznak Weligama, Hikkaduwa, Ahangama és Arugam Bay főutcáin, amelyek a sziget négy legnépszerűbb szörfhelye. Deszkát könnyű bérelni, szörfoktató leckék olcsók, a tökéletes éghajlat és a meleg óceán pedig tökéletes napot biztosít a vízen.Ne feledkezzen meg a cink fényvédőről sem.

Sznorkel cápákkal


Csak egy rövid hajóútra Trincomalee városától az északkeleti parton, a Pigeon Island Srí Lanka egyik legjobb sznorkelezési és búvárhelye. Srí Lanka két tengeri nemzeti parkjának egyike, a Pigeon Island ad otthont a tengeri élővilágban gazdag korallzátonyoknak, valamint egészséges feketecsúcsos cápák populációnak. Ezek a nem agresszív cápák gyakori látvány a szigeten, és a legjobb módja annak, hogy észrevegyék őket, ha csak légzőcsővel, maszkokkal és úszógumikkal szállnak le a sekély területre, mivel a búvárok félnek a buborékaiktól.

A zátonycápák körülbelül 1,6 méteresre és körülbelül öt lábra nőhetnek, tehát nagyjából akkora méretűre lehet számítani, mint te, de kis szájuk és mérsékelt étvágyuk ártalmatlanná teszi őket az emberre. Ha mindez túl soknak hangzik, Srí Lankán rengeteg hely van a sznorkelezéshez cápák nélkül, és rengeteg érdekes tengeri élőlény található, köztük teknősök, muréna, oroszlánhal, papagájhal és színes korall.

Kövesse nyomon elefántokat és leopárdokat Srí Lanka nemzeti parkjaiban


Srí Lankán számtalan lehetőség kínálkozik elefántok megtekintésére. Megtalálhatja őket a templomok mögött, felvonulásokba öltözve, az első sorokban vallási ünnepeken, sétálva az utcákon, és felbérelték arra, hogy a turistacsapdába ejtő elefántárvaházakban járjanak. Felelősségteljes utazóként a legjobb gyakorlat az, ha a vadonban látja őket. A Minneriya és Uda Walawe nemzeti parkok szinte garantáltan látják a természetes élőhelyükön szórakozó nagy elefántcsordákat. A leopárdok viszont sokkal nehezebbek. Sri Lanka két legnagyobb nemzeti parkja, a Yala és a Wilpattu kivételével aligha látja őket sehol.

De bármennyire is nehéz megtalálni őket, nagyobb valószínűséggel látja őket itt, mint bárhol máshol a világon. Srí Lanka büszkélkedhet a bolygó legnagyobb leopárdsűrűségével, de ezek a gyönyörű, veszélyeztetett állatok a kihalás szélén állnak. Ezért a leopárdfoltozáshoz fel kell szerelnie magát egy jó vezetővel, aki tudja, hogyan kell a leopárdokat a legfenntarthatóbb körülmények között követni.

Galle erőd, Srí Lanka

A gyarmati turizmus nem mentes a vitáktól, de akár egyetértesz erkölcsi szinten, akár nem, Srí Lanka rengeteg lehetőséget kínál arra, hogy bepillantást nyerj abba, milyen érzések voltak a Raj napjaiban. A felújított teafőző bungalók, sőt néhány régi intézményben és szállodában a hagyományos brit szolid szolgáltatás is az imperializmus jól megőrzött maradványait kínálja. Valószínűleg a gyarmati korszak egyik legjobban megőrzött műemléke az UNESCO Galle holland erődje, amelyet ma arab kereskedők túlnyomórészt muszlim leszármazottaiból álló közösség lakik, akik rendben tartják, csendben és tiszteletteljesen tartják az erődöt.
 
Top